Jesteś tutaj: HomeBydgoszczProf. Janusz Kowalewski nadal będzie dyrektorem Centrum Onkologii, choć konkursu na to stanowisko nie rozstrzygnięto

Napisane przez  Ł.R. Opublikowano w Bydgoszcz środa, 31 sierpień 2022 00:06
Prof. Janusz Kowalewski nadal będzie dyrektorem Centrum Onkologii, choć konkursu na to stanowisko nie rozstrzygnięto Fot: Centrum Onkologi

Centrum Onkologii im. prof. Franciszka Łukaszczyka to medyczna perełka w województwie kujawsko-pomorskim, w rankingach ogólnopolskich plasuje się wysoko, niekiedy je wygrywając. Od 2016 roku placówką zarządza prof. Janusz Kowalewski, w tym roku zakończyła się jego 6-letnia kadencja. Zarząd Województwa zdecydował, że dalej będzie kierował szpitalem onkologicznym, ale nie jest już jednoznacznie określone jak będzie to długo.

Wiosną z uwagi na kończącą się kadencję Zarząd Województwa powołał komisję konkursową, która miała wyłonić nowego dyrektora, jednocześnie powierzono prof. Kowalewskiemu kierowanie placówką do czasu wyłonienia nowego dyrektora.

Nic nie stało jednak na przeszkodzie, aby prof. Janusz Kowalewski wystartował w tym konkursie, tak też się stało. Okazało się, że był jedynym zainteresowanym.

10 sierpnia Zarząd Województwa uznał, że w takim wypadku postępowanie konkursowe jest bezzasadne i należy zastosować przepisy, iż w przypadku obowiązywania stanu zagrożenia epidemicznego (lub epidemii) kadencja zostaje przedłużona do jego zakończenia plus 90 dni. Obecnie mamy stan zagrożenia epidemicznego, zatem prof. Kowalewski będzie dyrektorem CO do jego zakończenia oraz dodatkowo przez kolejne 3 miesiące. Jak długo będzie się ten stan utrzymywał to jest pewna niewiadoma, natomiast po jego zakończeniu będzie konieczny nowy konkurs.

Profesor Janusz Kowalewski z bydgoskim Centrum Onkologii związany jest od 2000 roku. Tytuł profesora posiada od 2008 roku. Jest autorem ponad 100 publikacji medycznych. W latach 2004-2007 był członkiem zarządu Polskiego Towarzystwo Kardio-Torakochirurgów.

• World Athletics opublikowało najważniejsze imprezy na świecie. W czerwcu na tej mapie znalazła się Bydgoszcz

Sezon 2023 w lidze złotej lekkoatletycznych mitingów będzie w tym roku wyjątkowo długi, po poszerzeniu listy imprez czeka fanów królowej sportu aż 14 wydarzeń, które odbędą się na 5 kontynentach świata. W niższych rangą ligach srebrnej i brązowej imprez będzie jeszcze więcej. My będziemy mogli na żywo oglądać zawody rangi Gold w czasie 5. Memoriału Ireny Szewińskiej na stadionie Zawiszy.

• Prezes Cuiavii pozywa sędziego. Chodzi o głośną bójkę po meczu

W listopadzie 2021 roku Cuiavia Inowrocław przegrała u siebie wysoko z Pogonią Mogilno 1:6 w ramach rozgrywek IV ligi. To jednak nie wynik był po tym meczu najważniejszy, bowiem nawet przez ogólnopolskie media przeszła informacja o bójce – początkowo sugerowano, że sędzia asystent uderzył prezesa Cuiavii, później ustalono jednak, że to prezes Sławomir Roszak uderzył sędziego asystenta.

Sprawozdanie z 3 lat pracy w Sejmie:

• Mniej dzieci w małżeństwach, więcej w związkach nieformalnych

Główny Urząd Statystyczny opublikował dane o polskich rodzinach pozyskane w ramach Narodowego Spisu Powszechnego (dane na 31 marca 2021 roku). Pokazują one spadek liczby rodzin co wynika z tendencji wyludniania się polski, coraz mniej jest jednak też tradycyjnych rodzin opartych o związek małżeństwa, przybywa natomiast nieformalnych związków. Przyglądamy się danym dla Polski oraz województwa kujawsko-pomorskiego.

• Wydawanie przez samorządy swoich mediów narusza unijną praworządność

Należy stwierdzić, że nie jest zgodne z prawem Unii Europejskiej i Rady Europy wydawanie gazet samorządowych. Zarówno art. 11 Karty, jak i art. 10 Konwencji stanowią, że na wolność wypowiedzi składa się prawo każdego do otrzymywania informacji lub idei bez ingerencji władz publicznych. Potwierdza to również przedstawione orzecznictwo Europejskiego Trybunału Praw Człowieka oraz Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej – pisze Krzysztof Januszkiewicz w artykule naukowym opublikowanym na łamach ,,Samorządu Terytorialnego”. Wywód dotyczy wydawania przez samorządy tytułów, które nie są typowymi biuletynami. Taka sytuacja zachodzi w Bydgoszczy w przypadku ratuszowego ,,Bydgoszcz Informuje”.