Jesteś tutaj: HomeBydgoszczJutro radni mają zabrać stanowisko w sprawie nieprawidłowości w przedszkolu ,,Wróżka”

Napisane przez  Ł.R. Opublikowano w Bydgoszcz poniedziałek, 25 kwiecień 2022 06:49

Rodzice dzieci uczęszczających do przedszkola ,,Wróżka” w Białych Błotach uważają, że dyrekcja ma przyzwalać m.in. na znęcanie się na wychowankami oraz zgadzać się na ograniczanie ich wolności. Skarżyć na sytuację w przedszkolu miał się też pracownik tej placówki. Sprawą w trybie ekspresowym zajęła się Komisja ds. petycji Rady Gminy.

Jak czytamy w stanowisku komisji, jej członkowie już właściwie o winie dyrektor przedszkola przesądzili. Stanowisko uznające jej winę komisja przyjęła we wtorek 19 kwietnia. Pada w nim jednoznaczne stanowisko, że miało zostać naruszone ,,dobro dziecka”. Jutro (26 kwietnia) o przyjęciu lub odrzuceniu tego stanowiska zdecyduje na zdalnym posiedzeniu Rada Gminy w Białych Błotach. Komisja ds. petycji wnosi o zawieszenie dyrektor w czynnościach służbowych, do czasu wyjaśnienia sprawy przez odpowiednie organy.

Nie będzie to jedyna uchwała jaką zajmą się jutro radni. Druga dotyczyć będzie sporu pracowników Zakładu Aktywności Zawodowej z jej kierownikiem. Padały zarzuty naruszenia uprawnień, w tym próbując bez podstaw zwolnić pracownika. Komisja ds. Petycji staje po stronie pracownika, jednocześnie obwiniając kierownik o nadużycia. Nad tym stanowiskiem również jutro zagłosują radni.

• World Athletics opublikowało najważniejsze imprezy na świecie. W czerwcu na tej mapie znalazła się Bydgoszcz

Sezon 2023 w lidze złotej lekkoatletycznych mitingów będzie w tym roku wyjątkowo długi, po poszerzeniu listy imprez czeka fanów królowej sportu aż 14 wydarzeń, które odbędą się na 5 kontynentach świata. W niższych rangą ligach srebrnej i brązowej imprez będzie jeszcze więcej. My będziemy mogli na żywo oglądać zawody rangi Gold w czasie 5. Memoriału Ireny Szewińskiej na stadionie Zawiszy.

• Prezes Cuiavii pozywa sędziego. Chodzi o głośną bójkę po meczu

W listopadzie 2021 roku Cuiavia Inowrocław przegrała u siebie wysoko z Pogonią Mogilno 1:6 w ramach rozgrywek IV ligi. To jednak nie wynik był po tym meczu najważniejszy, bowiem nawet przez ogólnopolskie media przeszła informacja o bójce – początkowo sugerowano, że sędzia asystent uderzył prezesa Cuiavii, później ustalono jednak, że to prezes Sławomir Roszak uderzył sędziego asystenta.

Sprawozdanie z 3 lat pracy w Sejmie:

• Blisko rok po rosyjskiej inwazji europejczycy nadal solidarni z Ukrainą

Pod koniec lutego minie rok od rosyjskiej agresji na Ukrainę, która wywołała skutki w całej Unii Europejskiej, działania związane z sankcjami doprowadziły do ograniczenia importu surowców energetycznych z Rosji, co przełożyło się też na wzrost cen. Jak pokazuje najnowsze badanie Eurobarometru opinia publiczna w Unii Europejskiej pomimo tych niedogodności popiera politykę wspierania Ukrainy i nakładania na Rosję sankcji.

• Portal chwilowo zawieszony

1 i 2 lutego nie pojawią sie żadne nowe treści na Portalu Kujawskim.  W ten sposób chcemy pokazać jakim zagrożeniem dla lokalnych mediów jest wydawanie przez Urząd Miasta Bydgoszczy swoich mediów, które nie muszą się liczyć z rachunkiem ekonomicznym. Bez prywatnych mediów, czytelnicy będą skazani jedynie na przekaz kreowany przez polityków, bez poruszania dla nich niewygodnych kwestii.