Jesteś tutaj: HomeInowrocławOświadczenie KWW Porozumienie Brejzy w związku z postanowieniem w trybie wyborczym

Napisane przez  Redakcja Opublikowano w Inowrocław poniedziałek, 01 październik 2018 19:11

Do dzisiejszego procesu pomiędzy prezydentem Ryszardem Brejzy oraz kandydatem PiS na prezydenta Inowrocławia Ireneuszem Stachowiakiem odniósł się komitet Brejzy informując o przedmiocie sporu oraz o wygranej prezydenta.

W komunikacie KWW Porozumienie Brejzy napisano:

Uprzejmie informuję, że w dniu dzisiejszym KWW Porozumienie Ryszarda Brejzy wygrał sprawę sądową wytoczoną w trybie wyborczym z Ireneuszem Stachowiakiem reprezentującym KW Prawo i Sprawiedliwość. Rozprawa odbyła się w trybie przyspieszonym i dotyczyła nieprawdziwych wypowiedzi Ireneusza Stachowiaka kandydata PiS na prezydenta miasta, a do niedawna Zastępcy Prezydenta Ryszarda Brejzy.

Na konferencji prasowej w dniu 17 września kandydat PiS stwierdził, że urzędnicy podlegli prezydentowi rzekomo nadal nie potrafią kontrolować wystawionych faktur. W ten sposób podważył wiarygodność Ryszarda Brejzy, jako kandydata na prezydenta w najbliższych wyborach.

Sąd postanowił zakazać Ireneuszowi Stachowiakowi rozpowszechniania nieprawdziwych informacji jakoby: „W Urzędzie Miasta Inowrocławia nadal trwał proceder wystawiania przez urzędników Urzędu Miasta Inowrocławia faktur na fikcyjne usługi, na podstawione firmy, w wyniku faktu, że „nie ma żadnej weryfikacji faktur” przez Wydział księgowy, gdyż „księgowość nie działa, w Urzędzie Miasta pod nosem Prezydenta Miasta dochodzi do takich sytuacji” oraz „Ukradziono setki tysięcy złotych spod nosa Prezydenta Miasta Inowrocławia”.

Sąd zobowiązał Ireneusza Stachowiaka do sprostowania nieprawdziwych informacji, a także do złożenia przeprosin. Wyrok nie jest prawomocny.