Jesteś tutaj: HomeEurowyboryByła premier Ewa Kopacz objęła ważne stanowisko polityczne po Zwiefce

Była premier Ewa Kopacz objęła ważne stanowisko polityczne po Zwiefce

Napisane przez  Ł.R. Opublikowano w Wybory do Parlamentu Europejskiego środa, 05 czerwiec 2019 18:36
Była premier Ewa Kopacz objęła ważne stanowisko polityczne po Zwiefce Fot: EPP

Europejska Partia Ludowa (EPP) przedstawiła dzisiaj nazwiska członków nowego zarządu. Wśród dziesiątki wiceprzewodniczących znalazła się była premier polskiego rządu Ewa Kopacz, wcześniej tę funkcję pełnił europoseł z kujawsko-pomorskiego Tadeusz Zwiefka, który w tych wyborach nie startował. EPP po wyborach jest największą siłą w Parlamencie Europejskim liczącą 179 posłów.

Na czele EPP stoi Niemiec Manfred Weber, który będzie najprawdopodobniej kandydatem tej partii europejskiej na funkcję przewodniczącego Komisji Europejskiej, którą kieruje obecnie, również związany z EPP, Jean-Claude Juncker. Najprawdopodobniej – bowiem nie wszystkim członkom EPP jego kandydatura odpowiada, dość głośno oprotestowują tego kandydata Węgrzy z Fideszu premiera Orbana. Ewa Kopacz jest jedyną Polką w ścisłym 11. osobowym kierownictwie EPP.

EPP oprócz posłów Platformy Obywatelskiej tworzą również politycy PSL.

Zwycięzcy wyborów w Polsce Prawo i Sprawiedliwość należą natomiast do mniej liczącej się grupy Europejskich Reformatorów i Konserwatystów (ECR). Najprawdopodobniej w ECR dojdzie do zmian we władzach, bowiem po fatalnych wynikach brytyjskiej Partii Konserwatywnej, główne skrzypce w tej frakcji będą grali politycy PiS. Kandydatem na szefa Komisji Europejskiej z ECR ma być Czech Jan Zahradil.